FURS

  1. Maj 2024, ruski rubelj.
  2. V skladu z devetim odstavkom 8. člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 47/16 s spremembami) nastane obveznost za obračun trošarine tudi takrat, ko se za drobno rezani tobak in cigarete zviša drobnoprodajna cena (DPC).
  3. Na podlagi sodelovanja med GZS in Upravo za Carine, FURS smo prvi v EU in drugi v svetu uporabili možnost izdaje elektronskega oz. digitalnega ATA zvezek, ki omogoča enostavno izvajanje postopka začasnega uvoza s popolno oprostitvijo carinskih dajatev. Prvi digitalni ATA zvezek je uporabila znana slovenska glasbena skupina za potovanje oz. začasni izvoz glasbenih instrumentov v Združeno Kraljestvo. Digitalni postopek z ATA zvezkom je bil začet na Letališču Brnik (začasni izvoz), ter na letališču Heathrow v Londonu (začasni uvoz).
  4. #eDavki #MobilnaAplikacija
  5. Finančna uprava RS (FURS) na področju dohodkov družbenikov, ki so obvezno zavarovani iz naslova lastništva družbe (zavarovalna podlaga 040) zaznava tveganje nepravilne davčne obravnave dohodkov in nepredlaganja obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazci), zato je v letu 2024 na tem področju načrtovan povečan obseg nadzorov.
  6. Svet zavoda se je seznanil s poročilom Finančne uprave o pobiranju prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 2023. Iz poročila izhaja, da je Finančna uprava v letu 2023 pobrala za 5.931.234.998 evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, kar je za 8,8 odstotka več kot v letu 2022.
  7. Mesečno poročilo.
  8. V zabojniku, kjer naj bi se nahajale žaluzije in rolete, so bile skrite cigarete.
  9. Nov dokument.
  10. Zaradi zamenjave digitalnega potrdila za podpisovanje dokumentov smo objavili nov B2B profil za produkcijsko okolje. Nov profil je potrebno uporabiti od vključno 15. 4. 2024 dalje.